Wisselende reacties

Ik ga liever vandaag weg dan morgen. Zoveel zin heb ik er in. Zo graag wil ik weg. Ik kan niet wachten. Alles borrelt in mij om met z’n vieren de wereld in te gaan.

Hand in hand. Tuktuk in, tuktuk uit.

“Wow, echt? Gaan jullie echt een half jaar weg? Wat gaaf! Heerlijk!”

Je zou zeggen dat dit de standaard reactie is als ik vertel dat we een tijdje weg gaan. Inmiddels heb ik zoveel variaties gehoord dat ik er niet meer van opkijk.

In het begin wel. Ik was perplex als iemand zei: “Zou ik nooit doen. Vind ik ook echt heel egoïstisch. Voor wie doe je dat nou eigenlijk? Voor jezelf toch? Daar vragen je kinderen toch niet om?”

Ik ben vrij assertief en adrem. Maar zoveel oordeel in drie zinnen werd mij zelfs te dol. Stamelend antwoordde ik: “Eh…nee daar vragen ze niet om, maar eh… het is ook heel leerzaam.” Wat weer genoeg voer was voor het volgende kanonschot. “Leerzaam? Een beetje ziek worden en ze uit hun vertrouwde omgeving halen? Dat vind ik niet leerzaam.”

Het is blijkbaar niet iedereens hobby.

Veel reacties lijken op ‘even met je grote teen voelen hoe koud het water is’.

“Goh. (stilte) Leuk. (stilte) En hoe moet dat dan met je werk?”

“Een half jaar? Waarom gelijk een half jaar? Is twee maanden niet goed genoeg?”

“Hoe doe je dat dan met je kinderen?”

Of deze, vaak gehoord: “Zozo, loterij gewonnen?”

Uiteraard heb ik ook het bezorgde gesprek gehad met mijn vader. Want stel je toch voor dat je terug komt en geen werk meer hebt, dat kan toch niet. En meisje, je hebt nu aardig wat opgebouwd en gooi dat dan niet allemaal weg, dat zou zonde zijn.

Nee pap. Komt goed pap. Ik ben 38 pap.

Niet te vergeten de laatste categorie: “Oh, wat leuk! Ja, dat zouden Hans en ik ook heel graag willen doen, maar ja, de kinderen he.” Of de kat. Of de nieuwe badkamer. Of de nieuwe kapstok. Of Hans durft toch niet.

Eén reactie blijft in ieder geval altijd hetzelfde. Die van mij.

Als ik er over praat dan heb ik een enorme grijns op m’n gezicht, gaan mijn ogen nóg meer twinkelen en klap ik in mijn handen van blijdschap als een jubelend kind.

Wanneer gaan we? Morgen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s