Bestemmingen

Als de wereld één grote speeltuin is, hoe dan je bestemming te kiezen? Het was voor ons lange tijd niet duidelijk. Zoveel moois, zoveel wensen, maar je hebt ook rekening te houden met budget, klimaat, of eventuele regentijd.

Daarnaast was deze vraag van toepassing:

Bepaalt het budget de bestemmingen of bepalen de bestemmingen het budget?

Geheel onbewust hebben we een soort stappenplan gevolgd.

Stap 1: Wensenlijst

We hebben eerst allebei een wensenlijst gemaakt. Hoe lang zou je willen reizen? Wat zou ik willen zien of doen, ongeacht budget en nog zonder een realiteitscheck? Op ons lijstje stond bijvoorbeeld een wandeltocht maken in de Himalaya en paardrijden in Mongolië. De woestijn van Namibië. Heel veel ideeën en landen stonden op de lijst. Patagonië, China en Peru waren de hekkensluiters.

Ook hebben we de wensen opgeschreven hoe we wilden reizen. Bijvoorbeeld wel of geen eigen vervoer. Willen we malaria tabletten gaan slikken? Willen we onderweg nog vrienden bezoeken? Gaan we vrijwilligerswerk doen? Zijn we budgetreizigers, luxe – of iets er tussenin?

Stap 2: Clusteren

Al snel kwamen we erachter dat het bijna onbetaalbaar zou zijn als we Namibië, Azië, Australië én Zuid Amerika aan zouden doen. Ook met een ‘Round the World’ ticket. Dus zijn we gaan clusteren op continenten en/of reisroutes. Of het werd een half jaar Afrika (Namibië, Zuid Afrika, Botswana en Madagascar), of het werd Midden – en Zuid Amerika (Peru, Ecuador, Chili, Argentinië) of het werd Azië met Oceanië.

Stap 3: Rekenen deel 1

Daarna zijn we het internet gaan afstruinen. Prijzen van tickets bekijken, budgetten per land berekenen, vervoersopties doorberekenen. Bijvoorbeeld: kopen we een auto in Australië of huren we een camper? Een gewone camper is relatief goedkoper dan een 4WD off road. Uren hebben we gespendeerd om budget-inzicht te krijgen in verschillende opties. Hierdoor sneuvelden sommige ideeën, bij anderen kregen we weer inspiratie voor een alternatief. Wat als we langer blijven op één plek, wat doet dat met het budget per dag? Alles tezamen vormde hier een indicatie voor het reisbudget.

Stap 4: Rekenen deel 2

Naast het gehele reisbudget is er ook nog een thuisbudget. Welke kosten lopen door, wat kan er opgezegd worden? Verhuren we ons huis? Hoeveel buffer hebben we nodig bij thuiskomst, als we weer opstarten?

En er is een overig budget. Denk aan reisverzekering, annuleringsverzekering, materialen of kleding aan te schaffen, vaccinaties, visa etc.

Stap 5: Tijdsbepaling

Wanneer wil je gaan? Hoeveel spaartijd heb je nog? Wat kun je afleggen per maand? Welke extraatjes komen er nog binnen of moet je nog betalen?

Wij hebben in totaal vijf jaar gespaard. In eerste instantie hadden wij bedacht om in 2017 weg te gaan. Maar in 2016 maakten we een berekening van de resterende spaarmogelijkheden. 2017 bleek niet haalbaar, we zouden niet genoeg geld bij elkaar krijgen om ons basisscenario bij elkaar te sprokkelen. We besloten uiteindelijk een jaar later te vertrekken en zo nog meer te kunnen sparen.

Stap 6: Drie scenario’s

Het werd tijd om knopen door te hakken. Na de eerste berekeningen bleek een half jaar Afrika te duur voor onze wensen. Zuid Amerika viel af omdat we heel graag een tijdje met een camper wilden reizen (in Zuid Amerika zijn geen campings plus het is niet zo veilig om wild te kamperen). Dus het werd Azië met Oceanië.

Daarna zijn we in scenario’s gaan denken, gerelateerd aan budget.

Scenario A: 1,5 maand Nepal, 1,5 maand Maleisië/Vietnam/Laos, 3 maanden 4WD camper Australië

Scenario B: 2 maanden Nepal, 2 maanden Thailand of Vietnam, 2 maanden gewone camper Australië

Scenario C: 4 maanden Zuid Oost Azië, 2 maanden Australië waarvan 1 maand op één plek wonen

Scenario A zouden we het meeste voor moeten sparen en scenario C het minst. Pas in het laatste jaar werd duidelijk welk scenario ons budget zou toelaten. Dit heeft in ons geval o.a. te maken met mijn baan. Ik werk als ZZP-er, waardoor mijn inkomen niet iedere maand gelijk is.

Op andere pagina’s vind je nog uitleg over onze budgetberekeningen. Of tips over goedkope tickets. Het stappenplan hierboven is uiteraard geen must, maar meer een leidraad voor ‘hoe je bestemmingen te kiezen’. Succes!!

Uiteindelijk gaan wij voor scenario A!