Verzekeringen

Wij Nederlanders zijn goed verzekerd. Een zorgverzekering, WA, opstal, autoverzekering, inboedel, uitvaart en de lijst is voor sommige huishoudens nog langer. Wat te doen met al die verzekeringen als je (voor langere tijd) op reis gaat?

Zorgverzekering:

Als je in Nederland woonachtig bent is het verplicht een zorgverzekering te hebben. Dan bedoel ik de reguliere verzekeringsmaatschappijen als CZ, Univé etc. ‘Vroeger’ was het zo dat je je zorgverzekering moest opzeggen als je langer dan drie maanden aanééngesloten in het buitenland zou verblijven. Nu loopt de verzekering, de dekking en dus de premie door. Een flinke kostenpost!

De zorgverzekering kan je alleen maar opzeggen als je je uitschrijft uit het basisregister. Met als logisch gevolg dat je er ook geen gebruik meer van kunt maken als je tijdelijk even terug moet keren (voor bijvoorbeeld een begrafenis).

Een andere optie is dat je een werkgeversverklaring hebt. Ook hier zitten weer allerlei restricties aan. Een goede bron informatie betreffende dit onderwerp vindt je hier:

https://www.joho.org/nl/stopzetten-zorgverzekering-en-ziektekostendekking-bij-vertrek-naar-buitenland

https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2018/backpacken-lang-op-reis-denk-aan-je-zorgverzekering

Een ander belangrijk onderdeel is welke zorg vergoed wordt in het buitenland. Dit is afhankelijk van je pakket. Als je alleen een basis pakket hebt worden er ook minder kosten in het buitenland vergoed dan bijv. bij een aanvullend pakket. Dit heeft eventueel gevolgen voor je reisverzekering. Check dus goed je voorwaarden!

Een voorbeeld:

CZ gezinnen polis met aanvullende dekking. Bij ‘Buitenland’ staat: ‘100% van het gedeclareerde bedrag binnen de EU/EER, Zwitserland en verdragslanden. In andere landen maximaal 2x het bedrag dat u in Nederland krijgt.’

Bij andere pakketten staat er bijvoorbeeld kostprijs i.p.v. maximaal 2x het bedrag. Dit is van belang om te weten. Stel dat er staat maximaal 2x het bedrag en je moet worden geopereerd in Amerika of Canada, dan blijft er waarschijnlijk nog een restbedrag over wat je zelf moet betalen. Tenzij je je hiervoor aanvullend verzekert bij je reisverzekering.

In ons geval zijn de bestemmingen: Nepal, Maleisië, Vietnam en Australië. De eerste drie landen zullen niet boven ‘2x het bedrag’ uitkomen bij een spoedbezoek aan een ziekenhuis. Australië is weer een apart geval, zij hebben hun eigen zorgsysteem én een apart verdrag met Nederland.

Reisverzekering:

De meeste ‘gewone’ reisverzekeringen hebben een dekkingstermijn van drie maanden aanééngesloten. Als je daar binnen valt, check dan goed bij jouw reisverzekering óf en hoe je verzekerd bent. Denk hierbij aan bagage/ongevallen/juridische bijstand en of ze een aanvulling hebben op je zorgkosten.

Als je buiten die drie maanden valt kun je je huidige reisverzekering (als je die hebt) opzeggen en een speciale reisverzekering afsluiten. Bijvoorbeeld de ISIS verzekering van De Goudse of de Globetrotterverzekering van Allianz.

Bij beide kun je de tijdsduur zelf bepalen, opties aanvinken zoals juridisch/ongevallen/bagage/zorg en per optie bepalen of je een basis/plus/top pakket wil. Zo krijg je een reisverzekering op maat!

WA verzekering

Een persoonlijke WA verzekering blijft verplicht zolang je woonachtig bent in Nederland. Deze moet je blijven aanhouden. Als je besluit om je uit te schrijven uit het basisregister check dan je eigen verzekeringsmaatschappij of je ‘m kunt aanhouden of dat je hiervoor een reisverzekering moet aanspreken.

Autoverzekering en belasting

Als je langer dan een aantal maanden geen gebruik maakt van je auto kan het financieel interessant zijn om de auto te schorsen. Dit betekent dat je niet meer aan de zogenaamde ‘voertuigverplichtingen’ hoeft te voldoen; wegenbelasting, APK en verzekering.

Dit is mogelijk via de volgende stappen;

Het is wel verstandig om uit te rekenen of het schorsen lonend is, maar met slechts €73,- aan kosten is dit al snel het geval. Een geschorst voertuig mag overigens niet op de openbare weg gestald worden, dus het is zaak om van tevoren een adresje te regelen…

Let erop dat je bij terugkomst alles weer goed regelt voordat je achter het stuur kruipt. De boetes zijn fors als dit niet goed geregeld is, dus het is verstandig om het volgende lijstje even na te lopen:

Is de auto nog APK gekeurd bij terugkomst? Dit wordt tijdens de schorsing niet gecheckt en je krijgt geen brief thuis dat de keuring nodig is (je bent er toch niet…).

Vóórdat je de auto ontschorst moet deze weer APK gekeurd zijn. Dit gaat als volgt in z’n werk: https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/tijdelijk-niet-gebruiken/apk-keuren-tijden-schorsing. De boete voor rijden zonder een geldige APK is €130.

Als de auto weer (of nog wel) een geldige APK heeft kun je de schorsing opheffen via de website van het RDW. Ook hier geldt weer; niet goed geregeld is naheffing én een forse boete.

Tot slot is het belangrijk om de verzekeraar ook op de hoogte te stellen dat de auto weer ontschorst wordt en de verzekering weer actief moet worden.

Aangezien alle checks bij het RDW tegenwoordig geautomatiseerd zijn heb je een boete zo te pakken en is het derhalve zaak om je goed te verdiepen in deze materie.

Inboedel- en opstalverzekering

Ga je je huis of appartement onderverhuren dan kan dat consequenties hebben voor de inboedel en/of opstalverzekering.

Voor de duidelijkheid; de inboedelverzekering betreft de verzekering waar je al je huisraad zoals meubilair en kleding hebt verzekerd. De opstalverzekering is alleen van toepassing als je een koopwoning hebt; die verzekert het huis en alles wat eraan vast zit en is verplicht bij de (en vaak via) de hypotheekverstrekker. Die laatste weet waarschijnlijk geeneens dat je weg bent, dus lekker door laten lopen die opstalverzekering!

Wat betreft de inboedelverzekering; je verzekeraar zal het zeker willen weten als een huis wordt onderverhuurd. Dit kan consequenties hebben voor de dekkingsgraad en/of de premie. Ze gaan er namelijk vanuit dat personen die in andermans huis wonen minder zorgvuldig met spullen omgaan, simpelweg omdat ze niet van hem- of haarzelf zijn. Wij hebben onze verzekeraar op de hoogte gesteld.