Bandipur & Chitwan NP

Bandipur

De meeste reizigers gaan direct van Kathmandu naar Pokhara, via de Prithvi Highway. Maar het is zeker de moeite waard om een paar dagen te stoppen in het lieflijke bergdorpje Bandipur.

Een dorpje waar de kippen gemoedelijk langs de huisjes scharrelen en de kinderen lachend over de steile paadjes rennen. Middenin het dorp is een kleine ‘bazaar’, een autovrije straat waar de huizen en winkeltjes tegenover elkaar staan als in een westernfilm. Het houtwerk aan de gevels heeft iets middeleeuws en de bazaar zit vol levendigheid. Je vindt er authentieke Newari restaurants, lekkere koffie in kleine café’s, heerlijke ‘banana lassi’ en vanuit enkele guesthouses een prachtig uitzicht op de besneeuwde bergen.

In de omgeving kun je kleine wandelingen maken, zoals de 30 minuten klim naar Thani Mai Temple Viewpoint. De imposante Himalaya pieken zijn vanaf dit punt het beste te zien tijdens zonsopgang wanneer de lucht nog helder is. Een andere mooie, korte wandeling is naar Tundikhel. Daar aangekomen heb je uitzicht op o.a. de Dhaulagiri (8176m), Machhapuchhare (6997m) en Manaslu (8162m). Vroeger was dit viewpoint een handelsplateau voor handelaars die de lange reis maakten van India naar Tibet. Tegenwoordig is het een populaire picknick plaats voor locals, waarbij de kinderen schommelen onder de eeuwenoude boom aan het begin van het plateau. Een andere interessante activiteit is een bezoek aan de Silkworm Farm, waar je het fascinerende proces van de zijdeproductie kunt bekijken.

Maila touwtje

Vanuit Kathmandu is het ongeveer 5 uur rijden met een privé taxi/jeep. Je kunt ook met de bus naar Dumre, om vanuit daar een bus of taxi te pakken naar Bandipur.

Chitwan NP

Om heel eerlijk te zijn had ik in eerste instantie mijn twijfels om naar Chitwan NP te gaan. Dit om een aantal redenen. We zouden in het ‘verkeerde’ seizoen zitten en niet veel dieren zien, wat een beetje zonde zou zijn van de dure excursies. Daarnaast ben ik niet zo’n voorstander van de wijze waarop ze met olifanten omgaan. Olifantenritjes, baden met olifanten, door de jungle op een olifant; in mijn ogen moeten olifanten niet werken, maar gewoon olifant kunnen zijn.

Uiteindelijk zijn we toch gegaan en hebben we een heerlijke tijd gehad. Dit had alles te maken met onze verblijfplaats en een beetje geluk tijdens de jeepsafari.

Even wat achtergrondinfo. Chitwan NP is ongeveer net zo groot als 1/4 van Nederland en is het oudste National Park van Nepal. Bardia is een vergelijkbare locatie om dieren te spotten in het wild, is minder toeristisch, maar ligt veel verder naar het westen. Chitwan ligt dichterbij Pokhara en Kathmandu en dat maakt het een gewilde plek voor vele reizigers. 544 vogelsoorten, 68 zoogdiersoorten waaronder neushoorns, tijgers, beren, olifanten en apen, 67 verschillende soorten vlinders en nog vele andere diersoorten zoals slangen, leguanen en krokodillen vind je in deze dichtbeboste jungle. De beste tijd om dieren te spotten is Jan-Mrt, wanneer het hoge gras gesneden is door de plaatselijke bevolking. Wij zijn in November geweest, waarbij de zichtbaarheid klein was door het gras wat soms wel 8m hoog kan worden. Ondanks dat hebben we vier neushoorns gezien en nog vele andere dieren!

Het dorp waar alle hotels, guesthouses, restaurants en agencies te vinden zijn is Sauraha. Aan de overkant van de rivier ligt het national park. Je kunt dus niet op eigen houtje naar het park toe. De meeste agencies bieden hetzelfde aan: een kanotocht met een bezoek aan een Elephant Breeding Centre, of een jungle walk, of een jeepsafari, of een combinatie van deze dingen. Het is een prijzige aangelegenheid. Een jeepsafari voor een hele dag kost ongeveer €200,- per dag, voor zes zitplaatsen. Daarnaast moet je per volwassene een toegangsticket betalen à €15,- p.p. Een jungle walk met jonge kinderen werd ons afgeraden i.v.m. veiligheid. Neushoorns, tijgers en olifanten lopen nét iets harder… Een kanotocht werd door onze meiden zeer gewaardeerd, net als dieren spotten vanuit de jeep. Het is zeker aan te raden om een volle dag te gaan. Hierbij ga je dieper de jungle in en heb je meer kans om tijgers en neushoorns te zien.

In vele hotels in Sauraha wordt ’s avonds een entertainmentprogramma aangeboden, waarbij een traditionele Tharu dans wordt opgevoerd met stokken. Wij hebben er voor gekozen om te verblijven in Sapana Village Lodge, een stukje buiten het dorp. 15 min lopen of met een tuktuk, de afstand was voor ons juist prettig. Een prachtige lodge, met een heerlijke grote tuin waar de meiden konden spelen in het bamboe speelhuis, afgewisseld met luieren in de hangmatten of steentjes in de rivier gooien. Een comfortabele familiekamer in een cottage, versierd met Tharu tekeningen op de muur, en een waanzinnig goed restaurant maakten ons verblijf compleet. De eigenaar kan ook vele lokale excursies regelen zoals ‘werken in de rijstvelden met de bevolking’ of kooklessen in een Tharu huisje.

We hebben een heerlijke tijd gehad. Een week lekker gelummeld en mooie dieren gezien. Het is natuurlijk afhankelijk van je budget en wensen, maar voor ons is Chitwan NP zeker een aanrader!