9 Tips voor Angkor Wat

Angkor Wat met kinderen? Misschien heb je, net als ik eerst had, wat twijfels hierbij. Zou het wel leuk zijn voor ze? Is het niet teveel gesjouw? Maar ik kan je uit eigen ervaring vertellen; het is te gek met kinderen! Voor ons was het één van de meeste bijzondere ervaringen van onze reis.

Bij het lezen van de jaarlijkse bezoekersaantallen raakte ik een beetje ontmoedigd. Zoveel mensen, zoveel toeristen op één plek. Hoe kan het dan toch een unieke ervaring worden?

Na heel wat gestruin op het internet, gepuzzel met schema’s en overleg met onze tuktukchauffeur heb ik hier de beste tips en route voor je!

  • Koop een pas voor drie dagen. Je kunt een dagpas kopen, eentje voor drie dagen of een pas voor een week. Eén dag is te kort (het gebied is groot), een week is te lang en in drie dagen kun je kortere bezoekjes plannen. Dit is voor kinderen het meest ideaal en blijft het leuk. Een pas voor drie dagen kost $67,- p.p. Kinderen onder de 12 jaar zijn gratis.
  • Ga niet met de fiets, maar huur een tuktukchauffeur voor drie dagen. Op de kaart lijkt het allemaal dichtbij, maar het zijn behoorlijke afstanden. Het is ook simpelweg te warm om deze kilometers fietsend af te leggen. Zonder kinderen zou ik het doen, maar niets heerlijker dan na een warm tempelbezoek even uit te kunnen rusten in de tuktuk en de wind je te laten afkoelen. Onze tuktukchauffeur vroeg $15,- dollar per dag. Mocht je verder weg willen, naar bijvoorbeeld Seanta Brei, dan kost het meer. Het is bijna een uur rijden met de tuktuk. De meeste hotels hebben een eigen tuktukchauffeur, maar je kunt er gemakkelijk eentje op straat aanspreken en vragen naar zijn tarief. Dit is over het algemeen goedkoper.
  • Wel of geen gids? Wij hebben ervoor gekozen om geen gids mee te nemen. Dit zou nog eens een extra $30,- dollar per dag kosten. Daarnaast staan de kinderen vaak te wachten totdat een gids is uitgepraat, waardoor het voor hen saai wordt. Nu konden we ons eigen tempo bepalen. Mocht je wel informatie willen; er zijn genoeg boekjes te koop in Siem Reap of bij de tempels zelf.
  • Neem genoeg water en wat snacks mee. Bij sommige tempels kun je eten en drinken kopen, maar het is altijd fijn om zelf wat bij de hand te hebben. Water kun je sowieso niet genoeg hebben!
  • Als je vroeg in de ochtend gaat, neem een trui mee. Het is ’s ochtends nog fris. En mocht je extra schaduw willen, koop een paraplu. Het past makkelijk in je tas en zo zit je nooit verlegen om schaduw.
  • Boek een hotel met zwembad. Na een hele warme ochtend is het een verademing om af te koelen in een zwembad. Of gewoon weer even lekker te kunnen spelen. 🙂
  • Als je in de gelegenheid bent, koop je pas dan een dag van tevoren. ’s Ochtends vroeg in de rij te moeten staan (5:00 uur), terwijl je op het punt staat de zonsopgang te missen, is niet echt relaxed.
  • Hou het bij 2 tot 3 tempelbezoeken op een dag. Zo hou je het leuk en interessant voor de kinderen, en daarmee ook voor jezelf. De welbekende ‘tempelmoeheid’ treedt voor de meesten na een paar dagen op. Drie tempels en daarna terug naar het zwembad!
  • Betrek je kinderen bij het bekijken. Laat ze lekker door de kleine gangetjes struinen, hun eigen weg zoeken of verstoppertje spelen achter alle pilaren. Onze kinderen vonden het leukst om mee te denken over foto’s. Hoe en waar kunnen we een leuke foto maken? Zo bleven ze actief, van begin tot eind. Laat ze olifanten of gezichten tellen. Of buiten het tempelcomplex even lekker spelen tussen de bomen en de stenen. “De vloer is lava!!” was een favoriet bij ons 🙂

 

De driedaagse route

Angkor trekt ongeveer 1,5 miljoen bezoekers per jaar. Hordes Chinezen en Japanners lopen achter de vlaggetjes van hun gidsen aan. Wij telden op een gegeven moment 100 bussen bij een niet zo groot tempelcomplex. Eerlijk is eerlijk, dit kan je gehele ervaring een beetje teniet doen. Wij waren dan ook erg blij met ons schema. We hadden Ta Prohm (Tomb Raider tempel) bijna voor onszelf!!

Dag 1

Als je de zonsopgang in z’n geheel, vanaf het donker, mee wil krijgen moet je echt vroeg de veren uit. Zo tussen 5:00 en 5:15 uur moet je in de tuktuk zitten. Wij zijn wat later gegaan. Om 5:45 uur zaten wij in de tuktuk, we hadden al ontbeten. Om 6:15 kwamen we aan en liepen naar de hoofdingang van Angkor Wat waar alle vroege vogels stonden. We waren precies op tijd om hét fotomoment mee te pakken, namelijk de spiegeling in het water voor de tempel.

De meesten gaan na de zonsopgang terug naar het hotel om te ontbijten. Een goed moment om de tempel in te duiken! Het was er rustig, we hadden zelfs een hele zijtuin voor onszelf om in rond te dartelen. Ik kon nog foto’s maken zonder andere bezoekers en het voelde als dat we nog een beetje konden rondstruinen. Wat ik persoonlijk een heel bijzonder moment vond; in het midden van de hoofdtempel kan je (in een nis) wierook aansteken bij een boeddha. Er was niemand. Daar zat ik dan. In één van de bijzonderste, oudste tempelcomplexen ter wereld, in een donkere nis, bij een paar kaarsjes en een boeddha. Ik heb er zeker tien minuten gezeten. Onvergetelijk. Na 1,5 uur stenen hoppen en foto’s maken werd het tijd om wat te drinken en de tuktuk in te duiken. Op naar een volgende tempel.

Wij kozen ervoor om naar een verder gelegen tempel te gaan, de Banteay Saray. Deze tempel is rood gekleurd, waardoor hij opmerkelijker is dan de meeste tempels die gebouwd zijn vanuit grijs steen. Met de auto ben je er redelijk snel, met de tuktuk duurt het een uur. Ook kost het je 10 à 15 dollar extra, het is nogal een lang ritje voor een tuktukchauffeur. Ik vond de bijzonderheid van de tempel wat tegenvallen. Achteraf bezien zou ik het niet nog een keer doen; zo ver rijden voor deze tempel. Ik zou de wat onbekendere tempels bezichtigen die wat dichterbij liggen. Rond 11 uur hielden wij het voor gezien. Het werd simpelweg te heet en we waren inmiddels al een tijdje onderweg. Lekker plonzen in het zwembad!

Dag 2

Deze dag kozen we ervoor om later in de middag op pad te gaan. Even een dag niet vroeg op. Om 15 uur zijn we naar Bayon gereden, in het Angkor Thom complex. Rond die tijd is de ergste hitte voorbij en kun je lekker bij zonsondergang de omliggende tempels bekijken zoals Baphuon of de Terrace of the Elephants. Baphuon is trouwens niet toegankelijk voor kinderen onder de 12 jaar, omdat de trappen te steil zijn. Wij wisselden elkaar even af terwijl de ander met de kids op pad ging.

Dag 3

De laatste dag was weer een vroege dag, maar met een reden! Om 6:00 zaten we weer in de tuktuk, op weg naar Ta Prohm. (De tempel die in de film Tomb Raider werd gebruikt) Ik had gelezen dat de meeste bezoekers, zeker de eendaagse toeristen, hier pas later aankomen, omdat ze eerst naar Angkor Wat gaan. We stonden om 6:30 uur voor de ingang, waar we nog een half uurtje moesten wachten. Uiteindelijk liepen we met tien mensen (!!!) naar de tempel, maar deze verdwenen weer in andere gangen waardoor we sommige stukken helemaal voor onszelf hadden! Fantastisch. Een magische ervaring… We hebben hier uren rond gestruind. Na Ta Prohm zijn we nog een uurtje naar een paar onbekendere tempels geweest en toen was de koek op. Drie onvergetelijke dagen. Zoveel te zien, zoveel indrukken; wij waren verzadigd.

Ik raad je van harte aan om dit schema een beetje te volgen, zodat jullie optimaal kunnen genieten van Angkor!