Onmisbare items

Misschien ben je aan het voorbereiden, of aan het inpakken. Of een lijstje te maken, één van de velen. Op een andere pagina staan tips voor de gehele lijst, maar ik vond het de moeite waard om je te laten weten wat écht onmisbaar is in je bagage.

Tijdens onze zeven maanden, maar ook op eerdere vakanties, hebben we op verschillende manieren rondgereisd. In Azië hebben we andere dingen veel gebruikt dan in Australië. Reizen met een camper is toch net iets anders dan reizen in gammele bussen. Altijd moeten wachten op je eten in een restaurant vraagt net iets meer ‘zitbillen’ van je kinderen dan je eigen potje brouwen, terwijl je kids kunnen rondrennen op een grasveld.

Even goed om te zeggen; op veel sites vind je reviews van producten, waarbij de auteur het product heeft gekregen in ruil voor een artikel op de website. Bij gezinopwereldreis.nl doen we dat NIET. Ik wijs alle aanvragen af. Ons doel is om een onafhankelijke site te blijven, zonder gesponsorde artikelen. Alles waar ik over schrijf is van onszelf en gekocht uit eigen portemonnee. 🙂

Kinderkoptelefoons

Er zijn heel wat uurtjes gevuld met verhaaltjes luisteren, een film kijken op de achterbank of lekker hard meezingen met Dua Lipa. Wij kunnen niet zonder. Tijdens lange autoritten, maar ook tijdens het vliegen. De meiden pakken ‘m zelf. Voor hen heerlijk om in hun eigen wereld te zitten en voor ons fijn om even ouderpraat te kunnen bezigen. Of muziek op te zetten zonder het commentaar: “Mag er iets anders op?” Een must in de bagage dus! En een bijbehorende tip: koop een splitter. Een Ipad of telefoon heeft vaak maar één koptelefoon-uitgang, maar met een splitter kunnen ze tegelijk luisteren.

Een offline playlist

Een spotify account met offline playlisten. Wij hebben veel muziek offline gezet. Voor ons en voor de kinderen. Op drie verschillende apparaten. Op mijn telefoon staat ook muziek voor de kids, net als op de Ipad. Verhaaltjes van de Efteling, Kinderen voor Kinderen, Cowboy Billie Boem, de Kids top 100, een samengestelde afspeellijst met muziek uit de top 40, Annie M.G. Schmidt etc. Genoeg te vinden. Mocht je nog geen spotify account hebben, het kost je ongeveer een tientje in de maand, zonder reclame.

Een bluetooth speaker

En de laatste in deze categorie: een boxje met bluetooth. Er zijn heel veel hotelkamers gevuld met danspartijtjes. Of ’s avonds bij je camper een relaxed muziekje luisteren via een normale speaker. Je hebt ze in zoveel verschillende soorten en maten, dat voor ieders gewicht en koffer er wel eentje te vinden is. Wij hebben er één van JBL. Een vrij ‘grote’ (5×10 cm), maar er komt goed geluid uit. Ook in de auto waar je vaak ruis hebt van het autorijden.

Een e-reader

Wij hebben gewone boeken meegenomen en een e-reader. Zodat we het konden verdelen. Ook hebben via bol.com de e-boeken op de Ipad gezet. Zo kon er een verhaaltje voorgelezen worden, met kleurplaatjes. Zelfs voor onze vijfjarige hebben we hele leuke AVI start boeken gevonden voor op de Ipad/e-reader. ’s Ochtends vroeg en ’s avonds laat is het fijn om een dimbaar scherm te hebben, aangezien je in dezelfde hotelkamer of ruimte ligt en je niet iedereen wil wakker houden.

Spelletjes

We hebben er een aantal meegenomen, maar er was maar één favoriet: een stock kaarten. Uren hebben we gekaart, vooral in Azië. Waarom daar? Omdat je aan tafel moet wachten totdat het eten klaar is en er vaak geen speelgelegenheid is. Hoe kom je dan toch je tijd door? Met een potje pesten. Zelfs Maila, die vijf jaar was, werd erg bedreven in het winnen van dit spelletje. Skip Bo zat ook in de handtas om de ‘wachtuurtjes’ door te komen. Verder hadden we schaken mee, een smartgame (een brein-bouw-spelletje wat je in je eentje kan spelen en dobbelstenen. Uiteraard heeft eenieder zijn voorkeur voor spelletjes, maar een stock kaarten mag niet ontbreken! We hadden daarnaast ook een gevulde Ipad met offline films en offline games.

Anti-reisziekte medicijnen

Je hebt verschillende manieren om reisziekte tegen te gaan. Armbandjes, medicijnen, sprays etc. Als ik alle ervaringen lees op andere websites blijven de pilletjes toch op nummer één staan voor alle omstandigheden. Bandjes zorgen er soms voor dat wagenziekte tegen wordt gegaan, maar zee- en luchtziekte dan weer niet. Hoe dan ook, neem in ieder geval tabletjes mee. Wij waren zeven weken in Nepal, ik had twee pakjes bij me en na 5 weken was ik er al doorheen… Had ik maar meer meegenomen. Nu is het zo dat onze beide meiden snel wagenziek zijn, maar achterin een hobbelauto, op slechten wegen, met haarspeldbochten; daar zijn niet veel kinderen tegen bestand. Een volgende keer zou ik 3 à 4 pakjes meenemen.

Oordoppen

In Nederland heb je je eigen bed, waar het redelijk stil is, je naast je partner slaapt (ga ik even vanuit) en de nacht vrij voorspelbaar is. Op reis slaap je vaak naast je kinderen, of in dezelfde ruimte, of op een camping, of in een gehorig hotel waar mensen ’s ochtends héél vroeg opstaan om de zonsopgang te bekijken bij Angkor Wat/Uluru/Himalaya etc. Oordoppen zorgden ervoor dat ik toch nog fatsoenlijk de nacht doorkwam. Het sluit niet alleen geluid af, het maakt dat je ook wat meer in je eigen ‘cocon’ ligt en bewegingen van je slaapgenoot minder meekrijgt. Een absolute must. Iedereen wordt vrolijker van een goede nachtrust!

Kleurplaten/kleurtjes

Kleurplatenboek, etui met stiften/kleurtjes en knutselspul. Altijd fijn en handig voor wachtmomenten, of gewoon even niets nieuws ontdekken maar gewoon kleuren. Lekker overzichtelijk.

Een deryan tentje

Toen onze oudste 1 jaar was zijn we zeven weken door Thailand gaan trekken. Dit opvouwbare bedje was onmisbaar. Ze kon in haar eigen tentje in slaap vallen, het is muggenproof en makkelijk mee te nemen. Ik zou het absoluut aanraden. Er zijn verschillende maten, maar voor een dreumes zou ik zeker de grootste meenemen. En plakmateriaal voor het opblaasbare matje.

Een opvouwbaar verschoningsmatje

Een opvouwbaar verschoningsmatje met een ‘harde’ onderkant. Bij de Hema hebben ze van die fijne. Makkelijk af te nemen met een doek en je kleintje ligt wat zachter dan alleen op een handdoek. Plus als je een keer mis smeert hoeft er niet gelijk een doek in de was, maar kun je het schoon maken met water en zeep.

Een rug/buikdrager

Tussen de 1,5 en 4 jaar is dit een onmisbaar item. Er zitten zoveel voordelen aan een rugdrager. Je kind kan mooi over je schouder meekijken, een fijne hoogte voor hem of haar. Ook vanwege vele ongevraagde aaien of knijpjes van wildvreemden. Het is nou eenmalig lastiger om zo hoog te aaien. Lekker rustig dus daarboven en een dutje doen kan ook prima. Zonneklep eroverheen, kussentje ervoor en wandelen maar! Een buikdrager vond ik vooral praktisch met hele kleintjes. Of als je je kind gewoon even dichtbij, veilig wil dragen. Deuter, Macpac en Vaude hebben goede rugdragers.

Een zakmes

Dit behoeft bijna geen uitleg, maar deze moet wat ons betreft mee in de koffer. Even zelf fruit eten en schillen, een boterham smeren tijdens een picnic of een wandelstok maken in het bos.

Een opblaasbaar kussentje

Een opblaasbaar kussentje. Bij de Decathlon heb je goedkope, maar goede kussentjes. Onze jongste heeft er vaak op geslapen. In veel hotels, campers of AirB&B’s liggen hoge kussens. Voor een nachtje niet erg, maar een half jaar met je hoofd omhoog liggen is geen pretje. Daarnaast deed ie regelmatig dienst als zitverhoger in een auto. Multifunctioneel 😊

Boterhamzakjes met ziplock

Boterhamzakjes met ziplock. Ideaal voor stinkluiers, restjes eten, elastiekjes, kleine tubetjes zalf, prullenbakje voor in de auto, zorgvuldig uitgezochte schelpen van het strand of een handzamere vervanging van de doosjes van tampons of thee.

Natuurlijk zijn er nog veel meer belangrijke items, maar dit zijn de voorwerpen die wij het vaakst gebruikt hebben. Mocht je een eigen voorwerp of voorkeur hebben, dan hoor ik het graag!