Kep

Als je aan Cambodja denkt, denk je misschien niet gelijk aan mooie stranden, of een prachtige kustlijn. Maar niets is minder waar! In het zuiden vind je heerlijke bestemmingen waar je even tot rust kan komen in een hangmat, of over het strand kan slenteren. Sterker nog; er zijn wel 60 kleine eilandjes waarvan ongeveer de helft nog onbewoonbaar is. 

Het grootste eiland van Cambodja is Koh Rong. Een populaire bestemming onder backpackers en het toerisme neemt aardig toe. Ondanks dat is de sfeer nog steeds relaxed (hoor ik van mede-reizigers) en een absolute must om te ontdekken. Helaas zat onze tijd in Azië er bijna op en hebben wij een andere, hele mooie keuze gemaakt, namelijk: Kep.

Hoe er te komen?

Je kunt vanuit het binnenland een bus pakken, of privé vervoer regelen. Wij kwamen vanuit Vietnam en zijn de grens overgestoken bij Ha Tien. We hoorden nogal wat wilde verhalen over moeilijke grensovergangen waarbij er meer geld losgepeuterd zou worden, maar het was vrij eenvoudig. In de Oasis Bar in Ha Tien kun je tickets kopen. De eigenaar van de bar regelt de transfer. Dat wil zeggen: de papieren, een Vietnamese taxi naar de Vietnamese grens, een mannetje die je daar helpt en met je meeloopt naar de Cambodjaanse grens, daar samen met je wacht op de stempels en als laatste zit er ook nog een Cambodjaanse taxi in het pakket die je naar je bestemming brengt. Ik vind het persoonlijk zó leuk om te voet een grens over te steken. Het geeft me een gevoel van autonomie en vrijheid. Een nieuw land inwandelen. Heerlijk!

Verleden en heden

Kep is een bijzondere plek. Voordat de gruwelijkheden van de Vietnamoorlog en Pol Pot’s verwoestende regime plaatsvonden was het een grote badplaats. Een oord waar vele Franse jetsetters een huis lieten bouwen en internationale artiesten optraden. Een soort Monte Carlo maar dan in Cambodja. Tijdens de Vietnamoorlog zijn vele gebouwen verwoest. Als je door Kep rijdt kun je bijna de sfeer van toen nog proeven. Grote, brede, verlaten straten met aan weerszijden overwoekerde villa’s. Een groot gedeelte van Kep is echt een spookbuurt. Deze huizen zijn verlaten, onbewoonbaar en niemand wil de grond kopen. De Cambodjanen geloven namelijk dat dat ongeluk brengt; bouwen op een plek wat herinnert aan de oorlog. Het verhaal gaat de ronde dat er in sommige huizen ook spoken wonen. 

Klinkt tot nu toe niet echt aantrekkelijk, vind je wel? Wat is er dan zo leuk aan Kep? Gelukkig heel veel! 

De highlights

  • Koh Tonsay, oftewel Rabbit Island. Voor de kust ligt een heerlijk eiland waar je een dag, of zelfs een paar dagen naar toe kunt. Een eiland vol met hangmatten, hutjes, strand en een paar restaurantjes. Het is er heerlijk toeven voor de kinderen. Na 17 uur gaan de dagjesmensen weer terug naar Kep en wordt het nog rustiger. Een zonsondergang in een hangmat, op een eiland, spelende kids, een fris biertje in de hand; wat wil je nog meer? 🙂
  • De FishMarket. In het bewoonde, gezellige deel van Kep heb je de vismarkt. Een overdekte markt waar je de meest exotische vissen kunt kopen. Ook zijn er ’s avonds bbq stalletjes waar je spiesjes of vissen kunt aanwijzen en ze worden ter plekke voor je gegrild. 
  • Het strand van Kep. Het strand is een plek waar ook de locals graag uithangen. Je kunt er een matje huren met stoelen, of even volleyballen en er was zelfs een springkussen voor de kinderen. Een fijn, relaxed strand met niet teveel drukte. 
  • Een paar hele lekkere en soms prachtige restaurants. Voor koffie moet je bij Kep Coffee zijn. Voor een heerlijke Fish Amok stuur je de tuktuk naar Arts Cafe. Twee bijzondere restaurants in de duurdere klasse, maar op een onvergetelijke locatie: The Sailing Club en The Waterfront Beach Club…. 
  • Een kookworkshop boeken bij La Plantation in Kampot. Dit is een echte aanrader! La Plantation is een peperplantage in het nabijgelegen dorp Kampot. Je kunt er verschillende dingen doen. Een rondleiding krijgen door de peperplantage, heerlijke kruiden en pepers inslaan in hun winkel, lunchen in hun restaurant, maar het leukste is de kookworkshop. Terra en ik hebben van 09:00 tot 14:00 uur een onvergetelijke dag gehad. We werden opgehaald door hun chauffeur, bij aankomst kregen we een rondleiding en proeverij, om vervolgens in een kleine groep traditionele Cambodjaanse gerechten klaar te maken. Het was de lekkerste Beef Lok Lak en Fish Amok die ik in heel Cambodja geproefd heb! We hebben onze eigen creaties opgegeten en na deze lunch zijn we weer terug gebracht naar onze accomodatie in Kep. Een receptenboek krijg je digitaal toegestuurd. Ik vond het een excursie van hoge waarde! 
  • De vlindertuin. Terwijl Terra en ik onze koksmessen stonden te slijpen is Ruud met Maila naar de vlindertuin gegaan. Een lieflijk plekje waar de vlinders zelfs op je hand gaan zitten. Een beetje schommelen, konijntjes aaien; voor de kleine kinderen is dit een heerlijk uitje.
  • Het spookstukje van Kep. Hoe gek het ook klinkt. Het is bijzonder om te zien, om te voelen hoe dit gedeelte van het dorp in contrast staat met de levendigheid van de strandweg en het centrum. Intrigerend…

Tot slot een tip: 

Als je naar Rabbit Island wil zijn er een paar opties betreffende de boottocht. In het ‘centrum’ zitten een paar bureaus die het voor je kunnen regelen. Hier betaal je de volle mep, maar als je naar de pier gaat waar de bootjes vertrekken, betaal je voor hetzelfde ritje de helft. Het loont dus even om een tuktuk te pakken naar de pier en daar je ticket voor de volgende dag te kopen. 

Hetzelfde geldt voor de hutjes op het eiland. Vooraf boeken kost je meer dan ter plekke een hutje zoeken. 

Heel veel plezier in Kep! Zo’n plek waar je eigenlijk langer wil blijven. Misschien maar gewoon doen dan… 🙂