Valley Fringe Hiking Circuit

Ben je op zoek naar een meerdaagse wandeling, dichtbij Kathmandu, niet te lang, afwisselend en niet te moeilijk vanwege de kinderen? Bekijk dan eens de Valley Fringe. Wij hebben drie heerlijke dagen gelopen!

Het was maar een klein blauw, uitgelicht vierkantje in de Lonely Planet. Maar na wat gespit en onderzoek kwamen we uit op deze fantastische mini trekking van drie dagen, weg van alle hectiek. Hangbruggen, lieflijke dorpjes, een klooster en uitzicht op de Himalaya; wat wil je nog meer?

Hoe kom je er?

Vanuit Kathmandu of Bhaktapur neem je een bus/taxi naar Panauti. Een taxi doet er ongeveer 1,5 uur over vanuit Kathmandu. In Panauti kun je bij het busstation een bus pakken naar Khopasi, of gewoon je chauffeur je door laten rijden (half uurtje met de bus). In Khopasi begin je de wandeling bij de ‘Khopasi Bridge’, een hangbrug die je naar Balthali leidt. Het is makkelijk te vinden, het is aan het einde van het dorp. 

Waar te slapen?

Er is niet veel keuze en de accommodatie is vrij prijzig, maar daar tegenover staat dat je onderweg niet veel uitgeeft en het erg prettige resorts zijn voor gezinnen. De eerste nacht overnacht in je Balthali. Hier kun je kiezen uit een guesthouse in het dorp zelf of twee duurdere resorts boven op de berg. Wij kozen voor het Balthali Village Resort. Een heerlijke plek met een open haard in het restaurant, een grote tuin en fijne kamers in een apart huisje. Regelmatig komen er grote wandelgroepen, waardoor ze goed ingericht zijn op de wandelaar. Ruud en ik zaten heerlijk te genieten van een kop thee voor ons huisje, terwijl de meiden op en neer renden over alle paadjes en door de grote tuin.

In Namobuddha zijn er twee opties. Of je overnacht in het klooster of in het Namobuddha Resort. Het klooster is basic, je eet mee met de monniken en het wordt wel gewaardeerd als je enig interesse hebt in boeddhisme. Ze zijn te bereiken via een mailadres op deze site: http://namobuddha.org/

Het Namobuddha resort wordt gerund door een Duits echtpaar en heeft allemaal kleine schattige huisjes. Terra en Maila kregen een Hans & Grietje gevoel bij het houten huisje met twee verdiepingen. Een deur zo groot als een sprookjeshuisje van de Efteling en het plafond van de begane grond was iets te laag voor Ruud z’n 1.90 meter. Maar de ambiance was heerlijk! Je eet gezamenlijk met de andere gasten, koffie en thee is de gehele dag door gratis verkrijgbaar. Ze hebben zelfs verwarming in de huisjes, wat we bijna nergens tegenkwamen in Nepal. Mochten de kinderen nog niet moe genoeg zijn van de wandeling; er staat een hele grote trampoline achterin de tuin. Schommelbanken met een mooi uitzicht, een kampvuur, goede warme douche en lekker eten. Het was jammer dat we er maar één nacht waren!

Op de derde dag kun je verblijven in één van de hotels in Dhulikhel, of een taxi/bus terug pakken naar Kathmandu. Overigens zijn bovengenoemde hotels te boeken via Booking.com. Het Namobuddha Resort zet niet alle kamers op booking.com, waardoor het lijkt dat ze vol zitten, maar als je ze persoonlijk benadert is er vaak nog plek.

Eten en drinken onderweg

Op de eerste dag kun je het beste lunchen in Panauti. Een grote stad met genoeg eettentjes. Avondeten is verkrijgbaar bij het resort of in het dorpje Balthali. Verwacht niet veel keuze in het dorpje Balthali.

De tweede dag is wat lastiger m.b.t. de lunch. Wij hebben bij het Balthali Village Resort gevraagd of we een lunch mee konden krijgen. Er staat drie uur voor de wandeling naar Namobuddha, maar dat is een tempo voor volwassenen. Wij lopen iets langzamer en staan graag stil bij een riviertje om steentjes te gooien. We waren dan ook erg blij met onze sandwich, gekookt eitje en pakoda!

Bij zowel het klooster als in het Namobuddha Resort eet je gezamenlijk. We kregen zowaar soep, rode kool, en aardappelpuree met jus. 🙂 Voor de meiden heerlijk! Even geen rijst of dal bhat.

Op de derde dag loop je wat meer langs de weg, waardoor er verscheidene eetgelegenheden te vinden zijn. Uiteindelijk kun je in Dhulikhel lekker lunchen.

De route

Dag 1: Khopasi – Balthali (1,5 -2 uur). Je begint bij de Khopasi bridge, een hangbrug, waar aan de overkant direct bordjes staan met Balthali. Er zijn ook veel jongeren die deze kilometers afleggen op weg naar school of terug naar huis. Een stukje bos, nog een hangbrug, rijstvelden en zachtaardige groene heuvels. Een paar makkelijke uurtjes.

Dag 2: Balthali – Namobuddha (3-4 uur). Afhankelijk van je slaapplek start je de dag dwars door het dorp Balthali. Het dal door, een kloof met een hangbrug en daarna komen wat steilere klimmetjes. Ook loop je een stuk over de weg, tot aan het klooster van de Namobuddha. Daar kun je een uurtje de tijd nemen om het klooster te bekijken. Houd rekening met veel Nepalese toeristen. Het is namelijk één van de pelgrimskloosters van Nepal, samen met bijvoorbeeld het klooster in Muktinath. Daarna kun je je weg vervolgen naar het Namobuddha resort, wat betekent dat je een klein stukje omhoog loopt via een zandweg. Een telefoon met de app maps.me is voor deze dag zeker een aanrader. Over de gehele dag zijn we maar een paar wegwijzers tegengekomen en hebben regelmatig onze telefoon geraadpleegd.

Dag 3: Namobuddha Resort – Dhulikhel (3-4 uur). Het grootste gedeelte loop je over de weg, maar via je je telefoon zijn er ook nog andere paadjes te bewandelen. Misschien de minst mooie dag qua natuur maar gaandeweg de wandeling (en zeker in Dhulikhel) zijn de witte pieken van de Himalaya in de verte te zien. Ik word er iedere keer stil van als ik er naar kijk. En een mooie afsluiter van deze fijne driedaagse!!