Pokhara

5 blijmakers in Pokhara

 

Pokhara is een fijne stad. Zeker als je uit het drukke Kathmandu komt. Daar waar de hoofdstad druk is, vol met smog zit en oversteken meer lijkt op het levenslot tarten, is Pokhara overzichtelijk en vrij van vieze stoffige lucht. Het is gelegen aan het meer Phewa Tal, het 2e grootste meer van Nepal. Je hebt prachtig uitzicht op de besneeuwde pieken van de Machhapuchhre, Dhaulagiri en de Annapurna Zuid. Ik heb er van genoten om tegen zonsondergang een biertje te drinken op ons dakterras, de groene heuvels te zien vervagen in een soort schemermist, terwijl de laatste zonnestralen een goudgele gloed achterlieten op de majestueuze pieken. De meiden vonden dat iets minder interessant, zij konden vooral lekker dansen op een muziekje op het grote dakterras van ons fijne hotel. 😊

Er is veel te doen in en rondom Pokhara. Zeker voor kinderen is het een ideale stad. De meeste hotels en restaurants vind je in ‘Lakeside’, de toeristische straten bij het meer. Mocht je nog een (nep)donsjas of trekkingbroek nodig hebben, er zijn talloze winkeltjes die je wandeluitrusting compleet kunnen maken. Er zijn supermarkten te vinden waar je inkopen kunt doen voor een trekking, shops met Tibetaanse souvenirs en gezellige koffietentjes waar je heerlijke koffie kunt drinken.

Vijf tips om te doen:

  • World Peace Pagoda.

Aan de overkant van het meer, bovenop een heuvel, staat een witte stupa; de World Peace Pagoda. Het is heerlijk om een boottochtje te kunnen combineren met een wandeling. Vervolgens een prachtig uitzicht te hebben op Pokhara en de stupa te bewonderen. Het beste kun je ’s ochtends gaan i.v.m. de temperatuur. Je koopt een ticket bij de verzamelplaats van de gekleurde houten bootjes, haalt een reddingsvest op en een ‘driver’ roeit je naar de overkant. Een uurtje wandelen, inclusief veel steile trappen, brengt je naar de pagoda waar gouden boeddha beelden in verwerkt zijn. Je kunt met de boot weer terug of een taxi pakken die je terug brengt naar Pokhara. Een heerlijk uitstapje!

  • Sarangkot

Om de besneeuwde pieken nog beter te kunnen zien kun je ’s ochtends vroeg een taxi nemen naar Sarangkot. ’s Ochtends is de lucht nog helder, overdag zijn de toppen omgeven door wolken. Een waanzinnig uitzicht is het cadeau voor het vroege opstaan, waarbij de bergen verkleuren van rood naar geel naar wit. Prachtig! Daarna weer terug naar beneden om een lekkere Cinnamon Roll te eten bij de German Bakery.

  • Devils Falls.

4 km van Pokhara ligt een waterval. Je loopt langs alle toeristische winkeltjes en al gauw loop je langs de rijstvelden. Na een tijdje kom je uit uit bij Devils Falls. De waterval zelf is niet zo spectaculair, maar het is een leuke wandeling waarbij je even uit het toeristische gedeelte bent. Het leukste is misschien nog wel de terugrit; pak een gewone rammelbus waar de locals zich mee verplaatsen. Plezier gegarandeerd!

  • Paragliding of massage

Laat de kinderen lekker spelen in een tuin van een restaurant (uiteraard in het bijzijn van één van de ouders of meereizende vrienden) en gun jezelf een avontuurlijke sprong in het diepe. Pokhara is dé plek om te paragliden. ’s Ochtends vroeg heb je schitterend uitzicht op de bergen, ’s middags kun je hoger komen door de toegenomen thermiek. Mocht je niet van adrenaline-achtige fratsen houden, maar wel een moment voor jezelf hebben; loop bij één van de spa’s binnen en trakteer jezelf op een ontspannen massage. Een hotstone – of de speciale trekkersmassage, quality time voor jou is ook belangrijk!

  • Een trekking maken

Dit is het gebied om een mooie wandeltocht te maken met de kinderen. Drie daagse, achtdaagse, moeilijke of makkelijke trekkings; alles is mogelijk. Natuurlijk zijn er meerdere mogelijkheden in Nepal om een tocht te maken, maar dit gebied kenmerkt zich door de flexibiliteit in opties. Wat voor kinderen ideaal is. Heb je het na twee uur wandelen wel gezien? Dan stop je. Toch nog energie voor een uurtje verder? Ook mogelijk. Wij hebben een trekking gemaakt in het Annapurna gebied. Een absolute aanrader! Lees hier meer over onze ervaringen.

 

Een weekje niets doen kan ook heerlijk zijn. Via AirB&B kun je verschillende appartementen huren en sommige hotels geven korting als je langer dan vijf dagen boekt.

Wij zaten in Hotel Adam. Een fijn hotel, €20,- euro per nacht, met een fantastisch rustig dakterras waar we iedere ochtend een heerlijk ontbijt geserveerd kregen. Een hele vriendelijke eigenaar (iedereen noemt hem Adam) en er zit ook een goed reisbureau bij. Ze kunnen veel voor je regelen. En zijn gek op kinderen!