Bai Tu Long Bay

Daar waar de meesten naar Ha Long Bay gaan, kozen wij ervoor om naar het rustigere en minder toeristische Bai Tu Long Bay te gaan. Een goede keus!

Ha Long Bay en Bai Tu Long Bay staan bekend om de geweldige kalk-rotsformaties, die scherp uit de zee omhoog steken. Prachtig om te zien en leuk om dichtbij te komen met bijvoorbeeld een kayak. Ha Long Bay is één van de grootste trekpleisters van Vietnam. Wie is er niet geweest?

Nou, wij! Bai Tu Long Bay is een uurtje verder rijden en we hadden het eiland praktisch voor onszelf. In de zomermaanden zal het er ietsje drukker zijn, maar de aantallen verbleken bij de massa die in Ha Long neerstrijkt. En Bai Tu Long Bay is niet minder mooi; het heeft dezelfde prachtige rotsen en heeft meer schoonheid door de rust op het water (lees: minder boten).

Wij kozen voor een vierdaagse tour, geboekt bij Ethnic Travel. Hieronder een beschrijving van onze dagen.

Dag 1: Hoi An- Quan Lan

Een busrit in een comfortabele 9-seater bracht ons, in 5 uur, naar de haven van Cam Trung. Hier zijn we aan boord gegaan van een boot van Ethnic Travel, waar we een verse, uitgebreide lunch geserveerd kregen. Na twee uur varen konden we een uurtje kayakken. Te gek! Een rondje peddelen om een eiland. De luie spieren weer even activeren. Voor de niet kayakkers was vissen een optie. Daarna was het nog een klein stukje varen en kwamen we aan op het eiland Quan Lan, waar we in een tuktuk naar onze homestay gebracht werden. ’s Avonds konden we onze eigen loempia’s rollen en aanschuiven aan een uitgebreid gedekte tafel. Verzadigd kropen wij ons bed in.

Dag 2: Quan Lan

Onze medereizigers moesten ’s ochtends vroeg alweer opschieten om terug te varen, maar wij hadden een vierdaagse geboekt en hadden alle tijd om een dag niks te doen. Heerlijk! We hebben ’s ochtends een wandeling gemaakt door het dorp en ’s middags zijn we een stuk gaan fietsen. Om uiteindelijk op een verlaten strand uit te komen waar we de hele middag hebben gespeeld. Schelpen zoeken, tekeningen maken in het zand, of gekke foto’s maken; het was zo’n middag die nog lang mee gaat in de favoriete herinneringen… ’s Avonds weer fijn gegeten bij de homestay, samen met de familie.

Dag 3: Quan Lan – Cam Trung

Na het ontbijt werden we met de tuktuk naar de noordkant van het eiland gebracht, waar de boot op ons wachtte. We voeren weer terug naar het vaste land, maar dan via een andere route zodat we nog dichter bij de rotsen konden komen. De lunch was weer op de boot en eenmaal aangekomen in Cam Trung betrokken we ons hotel in de haven.In de middag hadden we een uitstapje met een klein bootje die ons langs een drijvend dorpje bracht. Tel daarbij nog een klauterpartijtje op naar een uitzichtpunt en de dag was vol!

Dag 4: Cam Trung – Hanoi

Op onze laatste dag hebben we ’s ochtends eerst de plaatselijke markt bezocht, waar de meest gekke vissen in het ijs lagen. Maar ook kwallen, inktvissen en degenkrabben. Daarna zijn we naar een boeddhistische tempel gereden. Een mooie tempel met een prachtig uitzicht!! Ik had er graag een uur willen zitten, maar onze bus stond klaar om naar Hanoi te vertrekken. 17 uur waren we terug. Perfecte timing voor een hamburger met frietjes, aangezien we de afgelopen dagen alleen rijst met vis of ei hadden gegeten 🙂

Dit gebied kenmerkt zich door de oestervangst. Enorme hoeveelheden werden van de bootjes overgeladen in de vrachtwagens op het vaste land. In Nederland betalen we €3,50 per oester? In Bai Tu Long per kilo… Als je een echt verse oester wil proeven moet je hier zijn!

Wij waren hier in december wat in Vietnam winter is. Het was best fris en soms koud. Neem dan een windjack en warme truien mee. Zeker voor op de boot. Onze foto’s zijn ook bewolkter dan in de zomer 🙂

Geef bij je touroperator je dieetwensen aan. Onze meiden eten echt niet alles in Vietnam. En ik trouwens ook niet. Voor ons was het vooral rijst, groente en ei.

Voor ons was Bai Tu Long Bay een fijne plek, weg van de massa’s toeristen!