Onderwijs

Als je voor langere tijd op reis gaat heb je te maken met de leerplichtwet. Daarmee samenhangend ook de leerplichtambtenaar.

Toen ik op verschillende fora ging kijken hoe we dit moesten aanpakken werd ik niet al te vrolijk. De wet- en regelgeving in Nederland omtrent dit onderwerp is vrij streng.

Het schijnt dat er een lichte versoepeling aankomt, maar dat kan nog een aantal jaren duren.

Hoe dit aan te pakken? Waar moet je je verzoek deponeren? Hoe zit het dan met les geven? Wat moet ik doen als de leerplichtambtenaar ‘nee’ zegt, kunnen we dan nog wel gaan? Waar kan ik een lesplan vinden?

Er komt veel bij kijken als je voor een langere tijd weg wil.

Bij de onderstaande praktische tips ga ik er van uit dat je niet gaat emigreren, maar op reis wil. Of gaat reizen met een emigratie-wens.

De leerplicht en leerplichtambtenaar

Meteen het lastigste onderwerp aangezien er veel over te vertellen valt. Als je kind in Nederland naar school gaat dan is de leerplicht van kracht.

Sommigen kiezen er bewust voor om te gaan reizen als de kinderen nog niet leerplichtig zijn (t/m 4 jaar), om zo deze heisa niet aan te hoeven gaan. Bij ons was dat niet het geval, simpelweg omdat we het budget nog niet bij elkaar hadden.

De regels in Nederland zijn erop gericht dat een kind dat leerplichtig is (vanaf 5 jaar) ten alle tijde onderwijs moet krijgen. De onderwijsinspectie kijkt als waakhond mee over de schouders van de leerplichtambtenaar en het gehele onderwijsapparaat. Ook al zou de leerplichtambtenaar je graag willen laten gaan; uiteindelijk heeft hij of zij zich ook te verantwoorden naar de onderwijsinspectie.

De regels in Nederland zijn streng in vergelijking met onze buurlanden. Er wordt vaker een nee afgegeven voor tijdelijke ontheffing van de schoolplicht dan een ja. Hoe dit dan aan te pakken?

Ik vertel je hoe wij het hebben aangepakt.

Stap 1:

Ga eerst in gesprek met school. Met de directeur en betreffende docenten. Hoe kijken zij hier naar? Hebben ze er al eens mee te maken gehad? Wat waren de ervaringen? Zouden ze willen meewerken, kunnen ze achter jullie plannen staan? Het lesplan en bijbehorende verantwoordelijkheden hoeft in deze fase nog niet op z’n poten te staan.

Als school erachter staat is die al in de pocket!

Stap 2:

Neem contact op met de leerplichtambtenaar van jouw gemeente. Als je kinderen in een andere gemeente op school zitten, moet je alsnog contact zoeken met de ambtenaar in jouw gemeente. Maak een afspraak met hem/haar.

Stap 3:

Bereid je goed voor. Wat wil je vertellen? Welke indruk wil je achterlaten? Wat is waardevol om te melden? Welke argumenten spreken voor je? Wat is je plan? Is er nog ruimte voor andere mogelijkheden?

Stap 4:

Het gesprek met de leerplichtambtenaar. Wij hebben in ons gesprek een aantal punten benadrukt.

 • “We betrekken u juist vanaf het begin erbij om zo vanuit een gezamenlijk vertrekpunt te kijken of er mogelijkheden zijn. Dat er mogelijk een negatieve uitkomst kan zijn weten we en zijn we ons van bewust.” Veel begrip tonen voor zijn of haar positie.
 • De reisplannen zien er als volgt uit… En hoe wij het lesgeven hierin terug zien is het volgende: of we hebben een huis op wielen als basis, of we hebben een huis van waaruit we gaan ontdekken. Met andere woorden; het onderwijs is leading voor onze activiteiten i.p.v. andersom. Dit is ook de afspraak met school.
 • School staat achter onze beslissing. Samen met hen zullen we een lesplan opstellen.
 • Daarnaast is een doel van onze reis emigratieverkenning. We willen graag in Australië verkennen hoe onze kansen zijn om te emigreren (dit is een argument wat het iets makkelijker maakt om het vertrek te verantwoorden naar de onderwijsinspectie).

Stap 5:

Vervolgens zal de leerplichtambtenaar zich buigen over het voorstel. Er zal contact worden opgenomen met school. De directeur zal zijn visie schriftelijk moeten verstrekken. Onze directeur heeft een krachtige brief geschreven over zijn visie op ons gezin, over de leerresultaten van de kinderen en over het vertrouwen van de school. Wat hierin mogelijk heeft geholpen is dat hij heeft aangegeven dat ook zij verantwoordelijkheid nemen om dit te laten slagen, aangezien het binnen hun visie en hun type onderwijs past.

Er zal bepaald moeten worden welk formulier moet worden ingediend (in ons geval ging het niet om een ontheffing, aangezien we zelf les gaan geven op reis) en intern overleg zal plaatsvinden.

Stap 6:

Wij hebben een tussentijdse brief gekregen waarin er een voorlopig akkoord lag, mits we een goed lesplan in zouden dienen.

Hierop heb ik afspraken gemaakt met de intern begeleiders van school. Samen met hen heb ik overlegd hoe we op reis les gaan geven. Welke materialen mee gaan, hoe het contact met school gehandhaafd wordt en hoe de verbinding met de klas kan worden gezocht. Dit resulteerde in een eenvoudig beschrijvend lesplan.

Er wordt ook nog wel eens een voorwaarde geschetst dat er een lesplan gekocht wordt van de wereldschool. Dit zijn vrij dure pakketten, maar wel kant en klaar en ingericht op lange afstandsonderwijs.

Zie ook: https://www.wereldschool.nl

Stap 7:

Je lesplan opsturen en afwachten…

Stap 8:

Bij goedkeuring heeeeeeel hard juichen!!! Bij afkeuring ook heel hard juichen, want er zijn nog andere mogelijkheden 🙂

Als een leerplichtambtenaar je géén toestemming geeft zijn er nog twee mogelijkheden:

 • Je kunt je uitschrijven. Zodra je je uitschrijft uit het basisregister heeft een leerplichtambtenaar geen zeggenschap meer over de leerplicht van je kinderen. Dit heeft natuurlijk wel consequenties voor andere zaken zoals kinderbijslag, of de zorgverzekering. Er zijn ouders geweest die alleen hun kinderen hebben uitgeschreven, maar dat is niet geloofwaardig. Daar waar minderjarige kinderen zijn, zijn altijd ouders aanwezig is de gedachte. Dan zou je moeten kunnen bewijzen dat je kinderen op een gezellig internaat zitten in Papoea. Of iets dergelijks 🙂

De tip bij uitschrijven is dus: het hele gezin uitschrijven. En check dus goed welke consequenties het heeft voor jouw persoonlijke (financiële) situatie.

 • Gaan en niks doen, met een kans dat je na je reis voor de rechtbank moet verschijnen. Er kan een boete opgelegd worden van 350 tot 2500 euro. Er zijn ook enkele gevallen bekend die een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd hebben gekregen van 1-3 maanden. Niet zonder risico dus, maar vooral afhankelijk van de mate van overschrijding. Ik zie sommigen het risico nemen omdat ze bijvoorbeeld maar twee weken aan de zomervakantie plakken. Bij een lange reis wordt het misschien een ander verhaal. Hoewel ik een gezin ben tegengekomen die een boete van 1000 euro bij in het budget hebben berekend. Zij kregen een boete voor 1,5 maand, voor één kind. Beetje dure optie, maar voor degenen met een groot en ruim budget een mogelijkheid…

Hier vind je nog een handige link over eventueel uitschrijven: https://www.expatverzekering.nl/voor-vertrek/uitschrijven-gemeente/faq

Mocht je het lesplan willen zien, neem even contact op. Dan stuur ik je een pdf.

Succes!!

4 reacties op “Onderwijs

 1. Ontzettend bedankt voor je duidelijke verhaal. Bij ons werkt de leerplichtambtenaar helaas niet mee(we willen 9 maanden op reis) dus wil ik me, samen met de kinderen, uitschrijven uit de basisadministratie. Heb je enig idee wat de consequenties zijn als je weer terug komt van de reis en je schrijft je weer in en de kinderen gaan weer terug naar school? Hebben we dan alsnog de leerplichtambtenaar of onderwijsinspectie op ons dak?

  Geliked door 1 persoon

 2. Wauw wat een leuke verhalen in je blog en dankvoor de tips met betrekking tot school en de leerplichtambtenaar! Inmiddels hebben wij ook de beslissing gemaakt om onze droom waar te maken, wereldreis van circa 6 maanden, en hebben volgende week een eerste oriënterende afspraak op school. Wij zouden graag rond mei 2021 willen vertrekken, dus hebben nog even. Uiteraard willen we ons goed voorbereiden en zeker voor onze twee meiden, dan in groep 6 en groep 4. Zou ik misschien jullie lesplan mogen inzien om wat ideeën op te doen? Hopelijk zal onze leerplichtambtenaar ons goed gezind zijn!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s