Hanoi

Hanoi is een heerlijke stad om met je kinderen te ontdekken. Er is zoveel te zien en te doen! Daar waar z’n grote broer Ho Chi Minh City een meer westerse stad is met hoge appartementencomplexen, grote shoppingmalls en een skyline is Hanoi een bruisende, drukke en compacte stad. De meeste reizigers zitten in Old Quarter of in French Quarter. Voor ieders smaak en budget is er wel een restaurant te vinden. Hetzelfde geldt voor de hotels. En eigenlijk ook voor de vele massagestudio’s 🙂 Een stad waar je met gemak een week zou kunnen blijven!

Top 7 activiteiten met kinderen in Hanoi

1: Het Water Puppet Theatre

Het toneel is het water. De Puppets vertellen (of eigenlijk is het meer uitbeelden) verschillende verhalen en mythen van Vietnam. De Puppeteers zie je niet, zij zitten achter het decor, ook in het water.
Muzikanten met de typische Aziatische klanken begeleiden het schouwspel. Op Tripadvisor lees je soms reviews dat mensen in slaap zijn gevallen door de monotone muziek, of dat het een ‘toeristending’ is. Allesbehalve dat. Het is een kunstvorm die al meer dan 1000 jaar oud is! En in slaap vallen is er voor de kids niet bij; onze meiden van 5 en 8 vonden deze show van 50 minuten prachtig! Net als de overige gezinnen die aanwezig waren. Eén van de leukste dingen die we in Hanoi hebben gedaan.

2: Hoan Kiem Lake

Dit kleine meer ligt tegen Old Quarter aan. In het midden zijn twee eilandjes, waarbij eentje verbonden is via een rode brug. Op dat eiland staat een tempel waar je entree voor moet betalen. Het gaat over de mythe rondom de Emperor en de schildpad. Het is leuk om er even naar toe te gaan, maar niet heel bijzonder. Wij vonden het eigenlijk leuker om een rondje om het meer te lopen 🙂 Onder de bomen, langs de bloemen, af en toe even stoppen om koffie te drinken. Gewoon een lekkere plek om te struinen.

3: De Night Market

Iedere vrijdag-, zaterdag- en zondagavond is er een avondmarkt van 1 km lang. Mocht je kleren, tassen, souvenirs of schoenen nodig hebben, dan is dit de place to be. Het begint om 19 uur, in Old Quarter. Ook het Vietnamese streetfood is hier niet weg te denken.

4: French Quarter

In deze wijk vindt je de St. Joseph Cathedral, die je kunt bezichtigen. Daarnaast zit de wijk vol met lekkere koffietentjes. Probeer eens een Eggcoffee, of bestel een Banh Mi bij een broodkarretje op straat. Blijf goed je ogen open houden; er zijn veel prachtige, kleine verscholen tempeltjes tussen de winkels. Heb je behoefte aan stilte? Je mag ook blijven zitten tijdens een dienst of gewoon zelf mediteren.

5: The Temple of Literature

De beroemde uitspraak: “Wherever you go, go with your heart,” komt van Confucius. In de laatste pagoda van dit kleine tempelcomplex vind je een beeld van deze wijsgeer, waardoor de tempel een spirituele aangelegenheid is voor vele (Vietnamese) bezoekers. Oude, grote bomen in de tuin maken het geheel een prettig uitje, even weg van de drukte van de straat.

6: Ho Chi Minh Mausoleum Complex

Helaas waren wij niet in de gelegenheid om het te bezoeken, maar het stond wel op onze wensenlijst.
Dit complex is groot en bestaat uit verschillende onderdelen: the Mausoleum, the Stilt House, the Presidential Palace en het Ho Chi Minh Museum. Kijk goed naar de openingstijden, het Mausoleum is beperkt open. Andere locaties hebben een ruimere openingstijd, maar de meeste bezoekers willen graag het lichaam van Ho Chi Minh zien. Hij ligt in een glazen sarcofaag, in navolging van andere communistische helden als Lenin en Stalin. Hij wordt nog steeds vereerd en herdacht vanwege zijn communistische gedachtegoed en de bevrijding van Vietnam van het kolonialisme.  

7: Een fietsriksja

Laat je rond rijden in een fietsriksja! De kinderen vinden het heerlijk om even rondgereden te worden en niet uit te hoeven kijken voor het drukke verkeer.

In Hanoi struikel je over de reisbureaus, soms zelfs met dezelfde naam, die verschillende tours aanbieden. Eendaagse, tweedaagse of custom-made excursies; alles is mogelijk. Niet allen bieden goede kwaliteit. Wil je bijvoorbeeld naar Ha Long Bay? Check dan goed de reviews op Tripadvisor. Let dan op kwaliteit van eten en de staat (lees: veiligheid) van de boten. Wij hebben gebruik gemaakt van Ethnic Travel. Met hen zijn we vier dagen naar Bai Tu Long Bay geweest. Lees -hier- meer over Bai Tu Long Bay. Ethnic Travel is een professionele club met veel mensen in dienst, een goed werkend kantoor en een hoge kwaliteit. Ook voor een tour naar Sapa of Ninh Binh kan ik ze van harte aanbevelen.

Mocht je zelf op pad willen gaan, dat kan natuurlijk ook! Op mijn algemene pagina van Vietnam leg ik uit hoe je bijvoorbeeld het beste zelf treintickets kunt regelen.

Nog een paar favoriete plekjes van ons:

  • Chops. Het eerste restaurant op onze reis waar de meiden een kleurplaat kregen! Goede burgers, lekkere frietjes en frisse biertjes!
  • Wij aten graag bij Garden House Restaurant & Cafe, in de straat tegenover Chops. Even gezond eten voor de meiden (simpele gekookte groenten en een lekkere tomatensoep) en wij een salade met bananaflower…
  • In Vietnam wordt er een speciaal biertje gebrouwen; Bia Hoi. Het wordt dagelijks vers gemaakt en aangeleverd. Je kunt het niet overal drinken, maar wel in sommige kleine barretjes op een hoek van de straat. Daar waar je Bia Hoi kan vinden, vind je ook een bordje pinda’s. 🙂
  • Voor echt goede pizza’s ga je naar 4P’s. Maar ook als je even trek hebt in een kaasplankje. Of in een goed glas wijn. Reserveren is noodzakelijk.
  • Heel klein, maar misschien wel de lekkerste broodjes en lunch van heel Hoi An: Bami An Bread. Knapperige stokbroodjes met elk beleg wat je kunt bedenken. Verse smoothie erbij en klaar! Ook voor yoghurt met fruit en granola kun je hier terecht.

Al met al een hele fijne stad (en ik hou helemaal niet van steden) en een handige gateway voor andere bestemmingen zoals Sapa en Halong Bay.