Wat te doen met je huis?

Een onderwerp waar veel over gezegd kan worden en afhankelijk is van veel variabelen. Hoe lang ga je weg? Heb je een huur- of koophuis? Is het noodzakelijk voor je budget? Verhuur je gemeubileerd of juist niet? Of zeg je het allemaal op en verkoop je je huis?

Ik ga je iets vertellen waar je aan kunt denken bij het verhuren van je koophuis.

Je kunt ervoor kiezen om zelf je huis aan te bieden of via een verhuurmakelaar. Het voordeel hiervan is dat zij een deel van je zorgen uit handen kunnen nemen. Hoe gaat dat in z’n werk? Je maakt een afspraak voor een kennismakingsgesprek waarbij de voorwaarden en informatie besproken worden. Ook wordt er vaak een eerste rondje geïnventariseerd: hoeveel slaapkamers, staat van het huis, is er een tuin, wat blijft wel aanwezig en wat niet, enz.

De kosten van een verhuurmakelaar variëren, maar degene die wij hebben geraadpleegd vroegen een eenmalig bedrag van 75% van de huur, € 40,- per maand kosten voor de financiële afhandelingen en €80,- euro per maand voor de financiële afhandelingen én technisch onderhoud. Een andere variant was 4% van de huur per maand voor de financiële afhandeling en 8% voor de combi.

Voordelen:

 • Zij stellen het contract op
 • Hebben een groot netwerk
 • Je huis staat op hun website wat een groter publiek trekt
 • Tijdens je reis kunnen zij evt. voor nieuwe huurders zorgen bij vroegtijdige opzegging van de oude huurders
 • Bij calamiteiten zijn zij de zaakwaarnemer en kun jij met een gerust hart in je hangmat blijven liggen
 • Zij doen de screening van de toekomstige huurders, afgestemd op jouw wensen

Nadelen:

 • Er is geen garantie van afname, waardoor het eenmalige bedrag van 75% van de huur relatief veel kan zijn
 • Er komt een ‘vreemde’ in je huis
 • Er zijn partijen die veel beloven (“Nee, we zullen geen studenten plaatsen.”, en tijdens je reis blijkt dat het wel gebeurt), maar waar dus weinig van terecht komt. Hopelijk is jouw huis in goede handen bij jouw verhuurmakelaar
 • Je geeft de controle uit handen

Het blijft altijd een overweging. Ieder nadeel hep z’n voordeel. Een bekende voelt misschien prettiger, ook vanwege de korte lijnen en een directe aanspreekmogelijkheid. Wellicht kan hij/zij tevens dienst doen als postsorteerder en klussenier bij overgelopen douchecabines.

Andere zaken om over na te denken:

 • Wat doe ik met mijn meubels? Gemeubileerd of niet? En zoja, waar laat je je spullen? En welke spullen zet je er dan voor terug, wat moet je daarvoor speciaal aanschaffen? Dit heeft vervolgens weer te maken met je budget.
 • Je hypotheek. De meeste hypotheekverstrekkers zijn niet zo blij als iemand je huis huurt. Officieel ben je het verplicht, maar de meesten geven het niet door. Wel is het belangrijk dat je je verzekeraars op de hoogte stelt.
 • Inschrijven in de gemeente. Wil de nieuwe huurder zich inschrijven op dit adres? Check even bij je gemeente wat dit voor je belastingen e.d. inhoudt.
 • Je huurprijs. Wat vraag je voor je woning? Je daadwerkelijke hypotheekkosten of ga je iets lager zitten? Ga je in de winter weg of in de zomer? Mocht je in de winter weggaan, let dan op je energiekosten. Je huurders zetten misschien wel 7 maanden lang de verwarming op terrariumstand.
 • Verhuur je je hele huis of doe je één kamer op slot waar je persoonlijke spullen herbergt?
 • Ben je bereid om je verlies te nemen en in het ergste geval je huis op te moeten knappen bij terugkomst? (Ik dacht ooit goed af te zijn met een bekende. Bij terugkomst heb ik de dode kakkerlakken uit de broodtrommel moeten vissen)
 • Als je niet kiest voor een verhuurmakelaar die je onderhoud e.d. regelt, wie wordt jouw contactpersoon? Wie verzorgt je post?
 • Zorg voor een goede overdracht. Laat je contract checken door derden (als je het zelf opstelt), zorg voor een inventarislijst bij de overdracht die getekend wordt door beide partijen en maak foto’s van belangrijke onderdelen van je huis.
 • Wie wil je wel in je huis en wie niet? Wel of geen studenten? Een gezin? Wij kregen het advies van een verhuurmakelaar om geen gezinnen uit India of ‘dat soort landen te plaatsen, aangezien zij nogal kruidig koken en je die geur nog jarenlang ruikt.’ Tsja, voor ons niet echt een reden. Daar vinden we wel weer wat op. Maar voor anderen wellicht wel een reden om het niet te doen. In ieder geval goed om over na te denken wie je wel en wie je niet in je huis wil.

Kijk eens op sites van verhuurmakelaars/aanhuurmakelaars bij jou in de buurt wat ze zoal aanbieden. En onder welke prijs verhuurd wordt.

Woon je in een grote stad of er dichtbij? Kijk dan eens op sites van een Universiteit of internationale bedrijven die er gevestigd zijn. De meeste universiteiten en grote bedrijven ontvangen regelmatig postdocs of andere internationale werknemers.

Drop je aanbod regelmatig in verschillende omgevingen; school, appgroepjes, ondernemersverenigingen, sportclubs etc.

Al met al een tijdrovende bezigheid. Het lastigste met je huis verhuren is de onzekerheid. Je hebt geen garanties, je kunt het niet dichttimmeren en loslaten is een vereiste.

Mocht je vragen hebben, stuur dan even een mailtje. Ik sta je graag te woord!

(Wellicht zijn er nog veel meer opties en belangrijke informatie. Als je die hebt, laat het me even weten, dan vul ik het aan. )

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s