Try-out geslaagd!

“Jullie willen toch naar de Himalaya, om te wandelen? Zijn jullie kinderen van die fanatieke wandelaars dan? Die van mij zijn niet vooruit te branden in het bos.”

Bij ons soms niet anders. En toegegeven, het is wel een dingetje waarvan ik me afvraag hoe dat straks zal gaan.

We willen graag een trekking maken van drie weken in Nepal. Maila is een kleuter van vijf en Terra is acht. 21 dagen met de rugzak lopen, hygiënische omstandigheden van nul, 3500 meter hoogte, met niets anders om ons heen dan de indrukwekkende giganten van de wereld.

De Lonely Planet adviseert om vooral niet met kinderen te gaan, terwijl de Nepalese berggids vooral ‘No problem Miss, no problem!’ predikt.

En zo kwam ik op het idee om een mini try-out te doen. In Nederland. De N70 route bij Nijmegen. In totaal 15 km, moest lukken!

Gewapend met een routebeschrijving maakten we onze eerste foto bij de start. Van onze rugzakken. Maila droeg haar eigen knuffels en drie mueslirepen. Terra haar knuffels, wat boeken, een fles water en de krentenbollen. Ik sjouwde de rest mee, zo ook de EHBO.

Hieronder volgt een korte omschrijving van de eerste honderd meter, met daarachter mijn antwoorden.

10 meter: Is het nog ver? > Ja, nog heeeeeel ver.

12 meter: (Stopt) M’n sok kriebelt, volgens mij heb ik een muggenbult. > Nee hoor, dat is geen bult.

15 meter: (Stopt weer) Het is denk ik echt een muggenbult. Kijk maar. > Dan laat ‘m maar lekker uitkriebelen. Doen we er straks iets op.

18 meter: Oooh kijk! Een kever. Terra kijk eens, kom eens hier! > Ja mooi he. Zullen we eens kijken hoeveel kevers we kunnen tellen tot die dikke boom daar?

25 meter: Mag ik een snoepje? > Nu al? Straks.

30 meter: (Stopt weer) Ik heb een snotneus. Mag ik een zakdoek? > (Rugzak af)

40 meter: M’n voet doet pijn. Zijn we er al bijna? > Nee helaas.

80 meter: Mamma? Ik moet poepen. > Eh oke… nu? (Rugzak af)

100 meter: (Rent en struikelt over haar voeten) Aaaauuu, ik heb bloed!! > Kom eens hier meissie. (Rugzak weer af, getroost en pleister erop)

102 meter: Mammie? Ik kan niet lopen. Mijn knie doet pijn. > Hmm, hoe gaat dat liedje van ‘Haai alarm’ eigenlijk?

Na deze 100 meter in welgeteld een half uur vroeg ik mij af waar ik aan was begonnen. Niet te doen dit. Waarom wou ik dit? Maar vooral; hoe krijg ik de juiste mindset erin? Wat moet ik doen om plezier te houden én ook vooruit te komen?

Eenmaal aan de gang kreeg ik door welke ingrediënten er nodig waren om er een succesvol avontuur van te maken. Een flinke portie geduld, verwachtingen omlaag schroeven, oneindig veel liedjes zingen, de paaltjes van de route zoeken, andere spelletjes die je ook in de auto doet (‘ik zie, ik zie’ of ‘raad het dier’), actief kletsen over school en hun wereld, enzovoort.

Maar wat het allerbeste werkte was: Korte doelen stellen. Met hier en daar nog een tussendoel.

“Kijk, we zijn nu hier op de kaart. Daar gaan we straks wat drinken. Waar hebben jullie dan zin in denk je?” “Warme chocomel? Lekker! We moeten nog dit stukje lopen, zie je dat? Zullen we dan daar, in die bocht misschien een verhaaltje lezen?”

Aangekomen op de camping was er nog wat werk te doen zoals de tent opzetten, ons kampje maken. Om vervolgens weer terug te moeten lopen naar een pannenkoekenrestaurant. En daarna wéér naar de camping te lopen. Lopen werd ons vervoersmiddel.

De twee dagen vlogen voorbij. Er waren zeker nog valpartijen en momenten van geen zin meer hebben. Maar ik merkte dat we samen in een cadans kwamen. Dat je alleen maar je benen hebt om je te verplaatsen en dat dat betekent dat je door moét lopen. Ongemakkelijkheden verduren.

Ze hebben in twee dagen zich verwonderd, hun grenzen verlegd, geleerd over de natuur en ingezien dat je enorm veel lol kunt maken met alleen maar een bos en een rugzak.

We waren het er alledrie over eens; het was jammer dat aan dit avontuur zo snel een einde kwam.

Maar voor mij was het stiekem een mooi begin!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s