Voorpret vs voorbereiding

De euforie van onze eerste geboekte tickets lijkt alweer ver weg. Het is weliswaar een week, maar het voelt alsof het langer geleden is.

De dagelijkse zaken gaan gewoon door. Gymschoenen klaarzetten, ritjes naar de dokter, de nimmer lege wasmand. Enfin, je kent het wel.

Door het boeken van onze eerste tickets leek er even vooruitgang te zitten in onze voorbereidingen. Tickets; check. Annuleringsverzekering; check. Lesplan; halve check. En toch stagneert het.

En waarom?

Omdat wij geen knopen doorhakken. Omdat wij reizigers zijn die graag in het moment de plannen omgooien. Het liefst niets vast willen leggen. Uit onze voorgaande reizen is gebleken dat we houden van die momenten: “Schat, onze tickets zijn naar Buenos Aires, maarrehh… wat dacht je ervan om in Santiago uit te stappen??” En hop, daar gingen de plannen weer overboord.

Nu zou dat natuurlijk ook kunnen op onze volgende reis, mits we ongelimiteerd budget hebben. In het moment beslissen heeft namelijk een prijskaartje. Zeg maar gerust; een dikke vette rekening. Last-minute een vlucht vinden van Kathmandu naar Kuala Lumpur, op christelijke tijden, met een beetje maatschappij is al snel een enorme hap uit het budget. Maar Maaike, dan ga je toch minder lang op reis? Neeeeee, dat is uitgesloten.

Aangezien wij gelimiteerd budget hebben (lees -hier- mijn blog over budgetberekening), moeten we vooraf goed nadenken over onze keuzes. De rekenmachine erbij. Hoeveel dagen, wat kost dat, wat zouden we graag willen doen, wat als we over land gaan, ja maar dan is de tijd te kort, oh dan gaan we toch minder lang naar Australië scheelt ook weer in de camperhuur, ja maar dat is zonde want het is al zo f-cking ver weg en zo snel kom je er niet meer terug, welles want dat land blijft ook heus bestaan, doe es niet zo flauw dat slaat nergens op, wel want dat is toch zo, nou als we het zo gaan bekijken dan laat maar, wie is er hier nou flauw, jij, nee jij. BAM. Deur dicht.

Leuk, die voorpret.

Wat we natuurlijk ook doen is bij een vuurtje zitten, met een glas wijn, mijmerend over onze aanstaande droom. Maar wellicht zouden we het iets vaker moeten doen. De voorbereidingen voor een wereldreis heb ik onderschat.

Avonden bakkeleien over:

  • Besparingen: waar gaan we geen geld meer aan uitgeven? “Cadeautjes!” “Ja, maar…”
  • Vervoer ter plekke: camper huren, auto met tent nemen, auto kopen? “Als we nou een auto kopen, scheelt dat in de kosten.” “Ja, maar door het verkopen ben je weer extra tijd kwijt.”
  • Bagage: welke spullen wel/niet mee te nemen. “Ik ga echt geen schoenpoets meenemen!”
  • Spullen aan te schaffen. “Heb jij nou echt nieuwe wandelschoenen nodig? Daar kunnen we twee dagen van eten!”
  • Bestemmingen: waar gaan we naar toe en hoe lang? “Zes weken Nepal? Da’s zo om!”
  • Budget: wat zijn de totale kosten? “Als jij de tickets zo goedkoop budgetteert, komen we bedrogen uit.”
  • Wat nog te doen: lijstjes van lijstjes. “Stuur jij een mail naar de hockey, doe ik de zwemles.”

 

En dit is alleen nog maar praten over. Laat staan uitzoeken op het internet. Ruud heeft, alle uren bij elkaar opgeteld, zeven volle werkdagen gezocht naar tickets.

Een wereldreis voorbereiden is dus vooral praktisch. Heel praktisch. Geld, logistiek en regeldingen.

Mijn tip aan jou? (en stiekem ook aan mezelf)

Zorg voor balans tussen voorpret en voorbereidingen. 🙂

 

2 reacties op “Voorpret vs voorbereiding

  1. Wat een leuke blog en wat een geweldig avontuur! Ik blijf jullie zeker volgen. Ben wel benieuwd naar je blog over budget berekening. Klopt het dat ik die niet kan vinden? De link in bovenstaande tekst werkt in ieder geval niet. Nog 3 dagen tot vertrek, succes met de laatste voorbereiding-loodjes en vooral veel plezier gewenst.

    Like

    1. Hoi Lineke. Het klopt, hij doet het inderdaad nog niet. We zijn nog hard aan het werk om de budgetberekening ‘blogproof’ te krijgen 🙂
      Leuk dat je ons gaat volgen!

      Like

Plaats een reactie